"Μπορεί ένας ιός ή γενικότερα ιοί να καταστρέψουν έναν υπολογιστη;"
Το να καταστρέψεις έναν υπολογιστή μέσω software είναι κομμάτι δύσκολο τις περισσότερες φορές, καθώς ο πιο σίγουρος τρόπος(αλλαγή τάσης)για να σκοτώσεις ένα ηλεκτρονικό σύμπλεγμα ή ολοκληρωμένο, είναι κάτι το οποίο ορίζεται από το τροφοδοτικό ή το σύστημα τροφοδοσίας της μητρικής, στα οποία ένα πρόγραμμα προφανώς δε μπορεί να επέμβει.
Έχω ακουστά για έναν ιό στην αρχαιότητα των υπολογιστών ο οποίος μπορούσε, με καλή εκμετάλλευση των pins του IDE(πιστεύω) και άριστο timing(σίγουρα) να κάνει τη μαγνητική ακίδα του σλκηρού να κοπανιέται πάνω στα πλατώ του:lol:, το οποίο είναι αρκετά πιθανό τη στιγμή που η ακίδα βρίσκεται μόλις μερικά μικρόμετρα μακριά απ' αυτά καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του σκληρού(ένα σωματίδιο καπνού που θα περάσει από το φίλτρο αέρα μπορεί να κάνει φοβερή(και ανεπανόρθωτη) ζημιά στο εξωτερικό του).
Σχτικά με το να κάψεις ένα εξάρτημα του υπολογιστή, τώρα:
-Μερικές μητρικές του εμπορίου(τα chipset τους) επιτρέπουν να "πειράξεις" την τάση σε διάφορα μέρη του υπολογιστή συνδεδεμένα στην μητρική(RAM, CPU, άλλα) με σκοπό μεγαλύτερη σταθερότητα κατά το overclocking(υψηλότερες τάσεις σημαίνουν μεγαλύτερη σαφήνεια του ηλεκτρονικού συστήματος σε σχέση με τα παράθυρα τάσης που αντιστοιχούν στο 0 και 1). Δε θέλω να ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει ένα λογισμικό τρίτου προσώπου αν ήταν σε θέση να επέμβει σε αυτές τις ρυθμίσεις, είτε με απότομες εναλλαγές τάσης είτε με θέση πολύ υψηλής τάσης στα κρίσιμα κυκλώματα.
-Πολλές νέες μητρικές και ανεμιστήρες επιτρέπουν τον έλεγχο της ταχύτητας των δευτέρων. Ένας ιός σταματάει την λειτουργία τους. *Μια στιγμή πριν την καταστροφή, λολ.*
Τουλάχιστον, αυτό που είπε ο Στάθης έχει λίγες πιθανότητες να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, καθώς (τουλάχιστον οι Intel) επεξεργαστές έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα που σταματάει την λειτουργία τους μόλις η θερμοκρασία φτάσει ένα συγκεκριμένο επικίνδυνο επίπεδο. Αν κάποιος όμως καταφέρει να κάνει override αυτό το σύστημα...χεχεχε.