Τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε?

Γενική συζήτηση περί software. Ανακοινώσεις νέων εκδόσεων προγραμμάτων, reviews, συζητήσεις για διάφορα προγράμματα κ.α.
Απαγορεύεται η παράνομη ανταλλαγή προγραμμάτων και αρχείων.
Απάντηση
kostas1507
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 5:39 pm

Τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε?

Δημοσίευση από kostas1507 »

Μιας και αυτό το κομμάτι το forum είναι νεκρό και βαρέθηκα να διαβάζω για τον διαγωνισμό αποφάσισα να κάνω την παραπάνω ερώτηση!
Προφανώς η πιο πιθανή δημοφιλέστερη απάντηση είναι τα windows(>80%, μάλλον περισσότερο στην Ελλάδα...) αλλά αναρωτιόμουν αν το "demographic" αυτού του forum έχει διαφορετική άποψη!


Προσωπικά χρησιμοποιούσα αποκλείστηκα τα windows έως πριν από 6 περίπου μήνες. Μέχρι που αποφάσισα να δοκιμάσω τα linux... Ξεκίνησα με τo mint xfce(~3 βδομάδες) μετά manjaro kde (2-3 μήνες) και από τότε χρησιμοποιώ arch(BTW) στην αρχή με kde και τώρα με το dwm build μου, πρόσφατα το άλλαξα σε artix για να αποφύγο το systemd(όχι οτι με ενχλούσε ιδιέτερα)!
Δεν έχω κοιτάξει πίσω μετά τους πρώτους 2 μήνες. Ακόμα και τα παιχνίδια πλέον δουλεύουνε (παίζω τα πάντα που έπαιζα πριν αλλάξω), πλέον έχω σβήσει το partition των windows...

Το linux για εμένα απλά δουλεύει! Μου αρέσει που τα πάντα είναι ανοιχτά, που μπορώ να δω τι γίνεται και από πολύ πιο βασικό επίπεδο, η "open source" κοινότητα είναι τεράστια και υπάρχει ένα δωρεάν και "ανοιχτό" εργαλείο για ότι μπορείτε να φανταστείτε (αν και δεν είναι πάντα γραφικό, που για έμενα είναι plus). Μπορώ να αλλάξω τα πάντα χωρίς να πρέπει να τρέξω ένα (πιθανός) δύσχρηστο GUI, μιας που τα πάντα είναι ένα text αρχείο, όχι ένα παράξενο, κρυπτογραφημένο αρχείο, θαμμένο από το λειτουργικό σύστημα. Έχεις την επιλογή να διαλέξεις ακριβός τι γίνεται στον υπολογιστή σου και να μην περιορίζεσαι στις δυνατότητες που σου δίνει η microsoft ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία, αυτό μπορεί να κάνει το σύστημα σου πολύ πιο αποδοτικό. Έχω αναστήσει λάπτοπ με 2GB ram, τα windows χρησιμοποιούν τόσα με το που ξεκινήσουν ενώ με λίγη προσπάθεια και κατάφερα το λειτουργικό να ξεκινάει με 100mb ram(καλύτερο και από τα xp). Το αγαπημένο μου όμως πράγμα με τα linux (που μάλλον ενδιαφέρει πολλούς από εσάς) είναι τα πράγματα που σου μαθαίνει! Προσπαθώντας να καταλάβω πως δουλεύει από όσο ποιο χαμηλό επίπεδο μπορώ έχω μάθει άπειρα πράγματα για τα λειτουργικά συστήματα, έχω μάθει C, bash, zsh, το vim, το latex (και δεκάδες άλλα πολύ χρήσιμα πράγματα). Συνοπτικά τα linux είναι ακριβός αυτό που θέλεις να είναι! Και όλα τα παραπάνω δεν αναφέρουν καν συγκεκριμένα προγράμματα που δεν μπορείς καν να ονειρευτείς στα windows και σημαντικότερα δεν αναφέρω το τεράστιο πρόβλημα των προσωπικών δεδομένων και γενικότερα της ιδιωτικότητας σας και της ασφάλειας (privacy και security) (edit: επίσης ξέχασα να συμπεριλάβω τα tiling window managers που προσωπικά κάνουν την εμπειρία ενός desktop πολύ πιο ευχάριστη και γρήγορη και επίσης δεν ανέφερα τους άποιρους τρόπους με τους οποίους τα Desktop environments και window managers του linux είναι καλύτερα από τα αντοίστηχα στα windows και mac)! Βέβαια μου πείρε 6 μήνες για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο και έχω ακόμα πολλά να μάθω οπότε αν σκοπεύετε να αλλάξετε και εσείς μην περιμένετε όλα να πέσουν στα πόδια σας από την πρώτη μέρα.


Εσείς τι χρησιμοποιείτε και γιατί?

Υστερόγραφο: ξεκίνησα απλός για να κάνω μία απλή ερώτηση αλλά συνειδητοποιώ ότι το άλλαξα σε "γιατί το linux είναι καλύτερο λειτουργικό σύστημα"...
kostas1507
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 5:39 pm

Re: Τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε?

Δημοσίευση από kostas1507 »

Επίσης, έχω δει ότι υπάρχει είδη αυτή η ερώτηση στο forum αλλά είναι 12 χρόνια παλία...
nikoskon
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τρί Φεβ 18, 2020 6:13 pm

Re: Τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε?

Δημοσίευση από nikoskon »

Linux Ubuntu 20.04 (Pop!_OS συγκεκριμένα) και Windows 10
Απάντηση